Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Čapek, Karel - Devatero pohádek

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Devatero pohádek
Karel Čapek

Ptačí pohádka
Tato pohádka vypráví o tom, co si ptáci povídají ráno, než se lidé probudí.

Jednou ráno si ptáci zase povídali a tu jeden vrabec, Pepík z Dejvic, si začal stěžovat, že se mu v Dejvicích nelíbí a že by nejraději odlétl na zimu na jih někam na Riviéru nebo do Egypta. Proto 28.října odletěl. Jenže vrabci nejsou zvyklí létat na jih a tak se dostal jen do Kardašovy Řečice. Tam všem vrabcům řekl, že letí na Riviéru, protože je tam líp než v Čechách. Od té doby vrabci říkají:“Všude jinde líp, líp, líp.“

Jindy se zase jedna vlaštovka dočetla v novinách, že v Čechách se všechno dělá špatně v Americe všechno umí a dovedou. Proto tam vyrazila. Když se vrátila z Ameriky, vyprávěla všem ptáčkům jaké tam mají vysoké domy a jak si tam ptáci dělají hnízda z betonu, a řekla jim, ať se odpoledne přijdou podívat, že jim to ukáže. Když se všichni ptáčci dostavili, tak vlaštovka řekla:“Nejprve se musí nanosit hromádka cementu a písku. Pak se na to nalije voda a zamíchá se to do kaše. Z té kaše se staví moderní hnízdo. Ale když nemáte dost cementu, tak si budete stavět hnízdo z malty. Uděláte si kaši z vápna a písku, a to vápno musí být zhašené. Ukážu vám, jak se hasí vápno.“ Doletěla si pro zrnko vápna a dala si ho do zobáčku. Ale protože je v zobáčku vlhko, začalo se jí v zobáčku hasit, syčet a pálit. Nato řekla:“Teď víte, jak se hasí vápno.“ Jak ale ostatní ptáčci uviděli, že to vlaštovku pálí, všeho nechali a dodneška si stavějí hnízda z hlíny:

Jednou zase jeden špaček řekl:“Že nevíte, kdo nás naučil létat. Mě to naučil karlštejnský havran. Víte, jak je v noci vidět ta padající hvězda, to není hvězda, ale zlaté andělí vejce.“ A když viděli padat z nebe zlaté vejce, řekli si, že ho vysedí. Jakmile vejce dopadlo na zem, všichni ptáci se za ním rozeběhli. Čáp ho našel a vzal jej do rukou. Ale protože to vejce bylo horké, obě ruce si popálil a od té doby se čáp brodí ve vodě, aby si popálené ruce ochladil. Potom se přiřítila husa, aby vejce vyseděla. Ta si zase popálila bříško a skočila do vody, aby se ochladila a od té doby všechny husy plavou ve vodě bříškem dolů. Nakonec zlaté vejce vyseděli všichni ptáci kromě slepice, která chtě pořád zobat zrní a od těch dob umí všichni ptáci létat, jen slepice ne, protože nechtěla sedět na vejci.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT